Pohodniška krožna pot od Preserskih ribnikov do Žovneškega jezera: Odkrijte skrite dragulje lokalne narave


Pozdravljeni ljubitelji narave in avantur! Kot strastni lokalni vodič, Anton Križnik, vas danes popeljem na nadvse raznoliko in osupljivo pohodniško pot, ki se vije od začetne točke pri Preserskih ribnikih, nas nato vodi mimo Braslovškega jezera in konča pri slikovitem Žovneškem jezeru z obnovljenim Žovneškim gradom. Na tej celodnevni pustolovščini boste doživeli čarobnost narave, zgodovine ter uživali v kulinaričnih dobrotah ob poti.

Preserski ribniki: Utrujenost se stopi v miru narave

Naša epopeja se prične pri Preserskih ribnikih, očarljivem naravnem zakladu le kilometer oddaljenem od Braslovč. Ribiški dom Ribiške družine Šempeter z restavracijo ponuja idilično izhodišče. Sprehod ob obali ribnikov razkrije prelepo kombinacijo zelenih gozdov, modrega neba ter umirjenega jezerskega odseva. Mirno okolje vabi k sprostitvi in občudovanju bogatega ptičjega in ribjega sveta, kar bo popolno okrevanje za nadaljevanje poti.



Restavracija Nova Rajngla ob Preserskih ribnikih: Kulinarika s pogledom na naravo

Po sprostitvi ob Preserskih ribnikih sledi okusno doživetje v Restavraciji Nova Rajngla lahko z zajtrkom ali pa kosilom. Sredi narave se lahko prepustite kulinaričnim užitkom. Jedilni list, ki ga sestavljajo lokalne dobrote, bo navdušil vaše brbončice. Ob pogledu na ribnike lahko uživate v jedeh, ki so plod strasti do kulinarike in spoštovanja do lokalnih sestavin. Nova Rajngla predstavlja kulturno zakladnico okusov, ki vas bo popeljala na kulinarično popotovanje skozi regijo.



Braslovško jezero: Uživanje v zeleni sinfoniji narave

Nadaljujemo proti Braslovškemu jezeru, zeleni oazi, kjer se narava izrazi v polnem razcvetu. Pot okoli jezera, ki se razteza na približno 1,5 kilometra, vas bo vodila skozi gozdne steze, ob jezerski obali in mimo slikovitih razgledišč. Vsak korak na tej poti je srečanje z naravo v njeni najbolj harmonični obliki. Braslovško jezero ni le kraj za sproščanje, temveč tudi priložnost za povezovanje z okoljem in občudovanje naravnih lepot.



Restavracija ob Braslovškem jezeru: Brunarica Jezero Braslovče

Ob zaključku odkrivanja Braslovškega jezera se odpravite v Brunarico Jezero Braslovče. Kulinarična izkušnja v objemu zelene narave bo še dodatno obogatila vaš dan. Sprostite se na terasi in dovolite kuharjem, da vas razvajajo s svežimi in okusnimi jedmi. Razgiban okus lokalnih sestavin se bo prepletel z vonjem gozdov, ustvarjajoč popolno kuliso za gurmansko doživetje.



Žovneško jezero in grad: Zgodovinski vrhunec našega pohoda

Pot nas končno vodi do Žovneškega jezera, najmlajšega akumulacijskega jezera v regiji, ki je bilo zgrajeno leta 1978 na potoku Trnavca. Jezero ni le naravni raj za ljubitelje vodnih aktivnosti, temveč predstavlja tudi središče bogate zgodovine ob obnovljenem Žovneškem gradu. Grad, nekdaj dom svobodnih gospodov Žovneških, je danes pristen muzejski kompleks, ki priča o preteklosti tega čarobnega kraja.



Spodnje Gorče: Skrite utripajoče vasice

Spodnje Gorče predstavljajo majhno in mirno vasico, ki leži v objemu neokrnjene narave. Sprehod skozi njene ozke steze vodi mimo idiličnih kmečkih pokrajin, zelenih polj ter starodavnih hrastov. Vas je znana po gostoljubnosti domačinov, ki so vedno pripravljeni deliti zgodbe o preteklosti in tradicijah kraja.

O majhnih Spodnjih Gorčah ni veliko zapisanega, vendar prav ta skrivnostni značaj vasice nudi edinstveno doživetje pohodniškega raziskovanja. Mirne steze, ki se izgubljajo med griči in polji, so kot ustvarjene za tiste, ki si želijo tišine in spokojnosti, daleč stran od vrveža mestnega življenja.



Braslovče: Zgodovinski Biser z Legendarnim Pridihom

Braslovče, vmesna postojanka na našem pohodniškem raziskovanju, so pravi zgodovinski biser, ki objema zeleno naravo. Kljub temu, da gre za manjše mesto, ohranja svojo kulturno dediščino skozi starodavne zgradbe, ozke ulice in ohranjene spomenike. 

Posebna zanimivost v Braslovčah je povezana z legendo o Veroniki Deseniški. Legenda pravi, da naj bi bila Veronika začasno pokopana ravno tu. Njena zgodba o ljubezni in tragični usodi je postala del lokalne folklore, ki jo domačini ponosno ohranjajo. Ob sprehodu skozi Braslovče boste tako lahko začutili prisotnost te zgodovinske legende, ki je tesno povezana z mestom.

Braslovče ponujajo edinstveno mešanico tradicionalne arhitekture in sodobnega udobja, ki ustvarja posebno vzdušje v teh zelenih okoliših. Z okoljem, obdanim z gozdovi in polji, mesto diha v sožitju z naravo, kar mu daje poseben čar. Pri sprehodu po ulicah morda naletite na lokalne trgovine z unikatnimi izdelki, starodavna kamnita vrata ali pa doživite lokalno tržnico, kjer lahko poskusite domače dobrote.



Celodnevno raziskovanje s krožno potjo: Aktivnost, sprostitev in uživanje

Dolžina celotne krožne poti, ki nas vodi od Preserskih ribnikov do Žovneškega jezera in nazaj, znaša približno 15 kilometrov. A številne postojanke, raznolikost pokrajine in možnost odkrivanja skritih kotičkov vasi Spodnje Gorče in Braslovče bodo vaš dan napolnili s pestrostjo doživetij. Priporočam, da si vzamete cel dan za to nepozabno doživetje. Pustolovščina ob vodah Preserskih ribnikov, med drevesi Braslovškega jezera in ob vznožju Žovneškega gradu bo okrepčala vaše telo, osvežila um in napolnila dušo.

Zaključek v Restavraciji Nova Rajngla in Brunarica Jezero Braslovče ob Braslovškem jezeru: Kulinarična krona pohoda

Na koncu dneva vas vabim, da zaključite svojo avanturo s kulinarično krono. Restavracija Nova Rajngla ob Preserskih ribnikih in restavracija Brunarica Jezero Braslovče ob Braslovškem jezeru sta destinaciji, kjer se ljubitelji hrane lahko okrepčajo. Tukaj boste našli ne le okusne jedi, ampak tudi prijetno okolje za sprostitev in druženje.

Vabilo k Pustolovščini: Uživanje v naravi, kulinariki in zgodovini

Zahvaljujem se vam, da ste se podali na to pustolovščino po Preserskih ribnikih, Braslovškem jezeru in Žovneškem jezeru. Upam, da ste doživeli nepozabno izkušnjo, polno čarobnosti narave, kulturne dediščine in gastronomske razvajanja. Spodbujam vas, da se odpravite na to čudovito pohodniško pot, doživite povezavo z naravo ter se naužijete čarobnosti zgodovine tega kraja.

Ne pozabite vzeti s seboj pohodniške opreme, fotoaparata in piknik košare, da bo vaša pustolovščina še bolj popolna. In ne pozabite: najboljše pustolovščine so tiste, ki jih delimo!

Vir:
- Spletna stran Restavracije Nova Rajngla: [Nova Rajngla]
- Raziskovanje na terenu, 19/12/2023

Objavite komentar

0 Komentarji