Zgodovina kraja Preserje - Potovanje skozi zgodovino kraja Preserje ki leži ob reki Savinji


Preserje, 29. november 2023, A.K. – V svetu digitalizacije in spletnih virov se odkrivanje zgodovinskih podrobnosti včasih zgodi na nepričakovane načine. Nedavno sem, kot novinar spletne strani preserje.si in aktiven član Društva Preserje, naletel na fascinantno odkritje o zgodovini našega ljubljenega Preserja. Na zemljevidih, ki sem jih našel v Digitalni knjižnici Slovenije, sem raziskoval zgodnje sledi našega naselja, ki so se prvič pojavile davnega leta 1877.

Zgodba se začne z digitalnim brskanjem po bogati zbirki zemljevidov v Digitalni knjižnici Slovenije. Med iskanjem sem naletel na zemljevid v merilu 1:75000, ki sta ga je leta 1877 ustvarila kartografa R. Meschede in Zbožen. Presenečen sem bil, ko sem ugotovil, da je bilo Preserje prvič zabeleženo na tem zemljevidu, ki je ohranjen v časovni kapsuli zgodovine.

Na tem zgodnjem zemljevidu se naselje pojavlja pod originalnim imenom "Preserje," ki se uveljavlja še v današnjem času, kar je zgodovinsko ime, ki odraža njegovo preteklo identiteto. Odkritje me je popeljalo v razmišljanje o tem, kako se je Preserje razvijalo skozi stoletja, od svojih zgodnjih dni do sedanjosti.


Digitalna knjižnica Slovenije, s svojim zakladom zemljevidov, ponuja edinstven vpogled v zgodovino krajev in naselij, ki so utrjena v slovenski kulturni dediščini. Zemljevidi niso le geografske relikvije; so dragoceni dokumenti, ki pričajo o življenju, spremembah in razvoju skozi čas.

Povezava do omenjene spletne strani z zemljevidom in podatki v Digitalni knjižnici Slovenije: Prassberg 1877 - Spletna stran dLib

Povezava do samega zemljevida v merilu 1:75000: Prassberg 1877 - Zemljevid

To odkritje je sprožilo dodatno raziskovanje lokalne zgodovine Preserja, kjer sem se poglobil v arhivske vire in se posvetoval s starejšimi prebivalci kraja. Skupaj smo sestavili mozaik zgodb, ki oživljajo preteklost Preserja, od preprostega naselja do skupnosti, ki jo danes ljubimo in negujemo.

Kot novinar in član Društva Preserje.si se veselim nadaljnjega raziskovanja in deljenja teh zgodovinskih biserov z našo skupnostjo. Odkrivanje naše preteklosti ne le utrjuje povezave s koreninami, temveč prispeva k bogatitvi našega razumevanja kraja, ki ga imamo čast imenovati dom.


Kmalu bo sledil dodatek k tej zgodbi o nastanku Ribnikov Preserje v sodelovanju z Ribiško družino Šempeter, kot tudi z Majdo Turnšek ter Matijo Miklavžino ki bosta predstavila zanimivo zgodovino delovanja svojih prednikov v naselju Preserje.

Matija Miklavžina – Električni Vizionar Preserja: Povezovanje Zgodovine s Sodobnostjo

Zgodba o Preserju, se bo kmalu dopolnila z novi poglavjem, ki ga bo zaznamoval znameniti krajan Matija Miklavžina. Ta izjemni posameznik, katerega življenjska pot sega nazaj v čase, ko je Preserje še nosilo ime "Preserje," je imel ključno vlogo v oblikovanju sodobne identitete kraja.

Matija Miklavžina ni le znan kot krajan, temveč je postal resnični električni vizionar Preserja in širše okolice. Že pred časom je imel v lasti kovačijo, elektrarno in predelovalnico lesa, a njegov prispevek se ne meri le v lastni pridobitvi, temveč v sposobnosti, da je elektriko delil z drugimi krajani. V nekem smislu bi ga lahko označili za "Nikola Teslo" kraja Preserje.

Povezava do članka glasila NOVA PRAVDA iz 24.12.1926, letnik6, številka 51



Pred časom smo odkrili, da se je Preserje prvič pojavilo na zemljevidu leta 1877, vendar pa se zgodovina kraja ne ustavi tam. Matija Miklavžina je v zgodovino Preserja vpisal poglavje, ki se še danes odraža v infrastrukturi in duhu kraja.

S svojo kovačijo je Matija Miklavžin ne le oblikoval kovane izdelke, temveč je bil tudi pionir na področju električne energije v kraju. Z lastno elektrarno je zagotavljal električno energijo ne le za lastno delavnico, temveč jo je delil tudi z drugimi krajevnimi prebivalci, kar je bilo v tistem času izjemno redko.

Njegov prispevek k lokalni skupnosti se še danes odraža v obliki električne infrastrukture, ki jo je postavil in ki je bila ključnega pomena za razvoj kraja. Matija Miklavžina ni le pomagal povezati Preserje s svetom elektrike, temveč je v svoji vlogi delil svoje znanje in višjo raven življenja z drugimi krajani.




Ob pogledu na to zgodovinsko panoramo lahko rečemo, da je Matija Miklavžina v nekem smislu postal "Nikola Tesla" Preserja in širše okolice. Njegov prispevek ne le k lokalni skupnosti, temveč tudi k zgodovini kraja, ga uvršča med pomembne like, ki so oblikovali našo identiteto.

S tem odmevnim odkritjem in nadaljnjim raziskovanjem povezav med preteklostjo in sedanjostjo, Društvo preserje.si in skupnost Preserja stopamo v prihodnost s ponosom na naše korenine in spoštovanjem do tistih, ki so oblikovali pot, po kateri hodimo danes.

Objavite komentar

0 Komentarji