25 let Varstveno delovnega centra "MUC" v Preserjah: Življenska zgodba in skupnostna podpora


Preserje, 22. december 2023, A.K. - Letos Varstveno delovni center "MUC" v Preserjah praznuje svojo 25. obletnico, ki predstavlja pomemben mejnik v zgodovini skupnosti Spodnje Savinjske doline. Središče, ki je bilo pred četrt stoletja prvo zasebno varstveno delovno s koncesijo v Sloveniji, je danes nepogrešljiv del življenja mnogih odraslih oseb s posebnimi potrebami.

Zgodba o ustanovitvi centra se neizogibno prepleta z življenjsko potjo gospoda Sreta Zelena, ustanovitelja in gonilne sile centra. Gospod Sreto je že takrat, leta 1998, imel 15 let izkušenj pri delu s to posebno populacijo, ko je odločno stopil na pot ustanovitve Varstveno delovnega centra "MUC". S pogumom in podporo družine, z ženo Mojco ob svoji strani, je premagoval začetne izzive ter oblikoval vizijo centra, ki bo omogočil odraslim osebam s posebnimi potrebami vključevanje v skupnost, razvoj spretnosti in samostojno življenje.

V teh letih smo doživeli izjemno podporo tudi s strani lokalne skupnosti. Ne morem mimo zahvale družini Balant, našim prvotnim sosedom, ki so prvi sprejeli zamisel in nas podprli. Prav tako se želim zahvaliti gospodu Bojanu in Janiju, ki sta mi stala ob strani in pomagala premagati prve ovire. Skupaj smo postavili temelje za nekaj, kar danes vsi poznamo kot VDC MUC, je povedal gospod Sreto Zelen.

Posebna zahvala gre tudi sosedi Ivici, ki je večkrat obiskala uporabnike centra, jim polepšala dan z glasbo in plesom ter dodala poseben čar delovanju centra. S sodelovanjem in podporo sočloveka so v centru ustvarili okolje, kjer se vsak uporabnik počuti dobrodošlega in sprejetega.



Vzporedno s prizadevanji centra za vključevanje uporabnikov v skupnost, so se razvijali tudi programi zaposlitve pod posebnimi pogoji. Gospod Sreto Zelen in njegova ekipa so postavili trdne temelje za sodelovanje z različnimi podjetji, kmeti in posamezniki. Prilagajanje delovnih pogojev ter razvoj delovnih sposobnosti in spretnosti so omogočili uporabnikom, da se vključijo v delovni proces in ustvarjajo izdelke, ki so značilni za njihovo okolje.

Gospod Sreto Zelen se spominja začetkov: Ko smo začeli, smo imeli 13 uporabnikov in tri zaposlene. Danes smo ponosni, da lahko zagotavljamo storitve za 21 uporabnikov s pomočjo petih zaposlenih. Širili smo svojo dejavnost na Polzelo leta 2003, kjer smo dobili darilni program za prostovoljne prispevke, kar je dodatno okrepilo povezavo z lokalno skupnostjo.

Gospod Sreto Zelen in njegova žena Mojca sta bila ključna voditelja v razvoju centra, ki danes pomeni nepogrešljiv del vsakdana mnogih družin v Spodnji Savinjski dolini. Njuna predanost in ljubezen do skupnosti sta bili gonilna sila pri ustvarjanju okolja, kjer se uporabniki počutijo sprejete, razvijajo svoje potenciale in so enakovredni člani skupnosti.

Z žarom v očeh pripoveduje gospod Sreto Zelen o posebnih trenutkih, kot je bila pomoč teti Miciki, ki so ji nekaj let nosili kosilo ter ji delali družbo. Zahvala je šla tudi občanu iz Malih Braslovč, gospodu Alojzu Snediču, ki je večkrat obdaril njihove uporabnike.



Danes VDC MUC ne predstavlja le delovnega okolja, temveč skupnost, kjer se razvijajo prijateljske vezi, kjer se negujejo talente in kjer je vsak prispevek šteje. Zahvala za uspeh centra gre tudi številnim Preserjanom, ki so s svojo potrpežljivostjo prispevali k sprejetosti in uspešnemu vključevanju uporabnikov.

Vsak mesec prejemamo nagrade za opravljeno delo, kar je za naše uporabnike neprecenljiv občutek priznanja. Hkrati smo ponosni na sodelovanje s turističnimi društvi, domovi upokojencev, Rdečim križem, občinsko knjižnico, šolami, vrtci, sosedi in krajani. Skupaj tvorimo močno skupnost, kjer se spoštujemo in podpiramo, dodaja gospod Sreto Zelen.


Ob tej obletnici želijo krajani Preserij izraziti iskreno hvaležnost gospodu Sretu Zelenu in njegovi ekipi za njihovo predanost, trdo delo in pozitiven vpliv, ki ga imajo na skupnost. Želimo jim še veliko uspešnih let delovanja, uživanja v naravi in še mnogo obletnic, ki bodo praznovane v duhu skupnosti. Hvaležni smo, da imamo v naši sredini tako predano ekipo, ki ustvarja prostor sprejemanja in razvoja za vse.




Informacije

Varstveno delovni center MUC Sreto Zelen s.p.
Preserje 16B, 3314 Braslovče

Delavnica: GSM 041 439 857

G. Sreto Zelen GSM: 041 414 869
e-mail. vdcmuc@sil.net

Delovni čas:
Ponedeljek – petek od 07:00 do 15:00

P.E. Butik MUC POLZELA Ponedeljek – petek od 08.10 do 13.30
Tel. 041 427 046
Prazniki, sobote in nedelje - zaprto

Objavite komentar

0 Komentarji