V naselju Preserje načrtujejo gradnjo optičnega omrežja

V naselju Preserje se je v sklopu projekta RUNE in v sodelovanju s podjetjem GPO pripravilo projekt gradnje odprtega optičnega omrežja na območju celotnega naselja. Namen projekta je zagotoviti vsem prebivalcem in podjetjem dostop do hitrega in zanesljivega interneta. 

Kaj je optično omrežje? 

Optično omrežje je omrežje, ki za prenos podatkov uporablja optična vlakna. Optična vlakna so izjemno tanka in prožna, kar omogoča prenos podatkov na velike razdalje brez izgube kakovosti. 

Prednosti optičnega omrežja: 

  • Hitrost: Optično omrežje omogoča prenos podatkov s hitrostjo do 1000 Mb/s, kar je bistveno hitreje od tradicionalnih ADSL in VDSL povezav. 
  • Zanesljivost: Optična vlakna so manj dovzetna za motnje kot bakrena žica, kar pomeni, da je optično omrežje bolj zanesljivo. 
  • Kapaciteta: Optično omrežje ima veliko večjo kapaciteto od tradicionalnih omrežij, kar pomeni, da lahko hkrati prenaša več podatkov brez zastojev. 

Trasa optičnega omrežja




Slika prikazuje načrtovano traso optičnega omrežja. Omrežje bo pokrivalo celotno območje naselja Preserje, vključno z vsemi ulicami in hišami. 

Časovni okvir 

Gradnja optičnega omrežja naj bi se začela in končala v letu 2024. 

Več informacij 

Za več informacij o projektu gradnje optičnega omrežja obiščete spletno stran www.ruralnetwork.eu ali se obrnite na GPO - Telefon: 031 022 828 E-pošta: rune-prikljucki@gpo-gradnje.si 

Zaključek 

Gradnja optičnega omrežja je pomemben projekt za naselje Preserje, ki bo vsem prebivalcem in podjetjem omogočil dostop do hitrega in zanesljivega interneta. To bo spodbudilo gospodarski razvoj in izboljšalo kakovost življenja v naselju.

Objavite komentar

0 Komentarji