Ob 20. obletnici križa in lipe v Preserjih: Simbol skupnosti in vere na prelomnici




Preserje, 20.2.2024, A.K. - Pred dvajsetimi leti, leta 2004, smo v Preserjih slovesno blagoslovili nov križ. Takrat sta župnik Milan Gosak in župan Marko Balant poudarila pomen ohranjanja kulturne dediščine in spoštovanja do preteklosti. Križ, ki stoji na mestu, kjer je nekoč že stal, je simbol vere in skupnosti, ki se kljub teku časa ohranja.




Letos mineva tudi deset let od obnove križa, ki so jo krajani z veseljem in ponosom izpeljali sami. To kaže na močno povezanost in zavest o pomembnosti skupnega delovanja za ohranjanje lepote in identitete našega kraja.




Vendar pa se križ danes nahaja v prelomnici. Občina Braslovče načrtuje gradnjo krožišča v letu 2026, ki bi poseglo v prostor križa. Mnogi krajani se s tem načrtom ne strinjajo, saj menijo, da je krožišče nepotrebno in da bi uničilo estetiko ter zgodovinski pomen tega območja.




Kot sokrajan se ob tem sprašujem: Ali je res nujno podreti križ, ki je tako pomemben za našo skupnost? Ali ne moremo najti rešitve, ki bi ohranila ta simbol vere in skupnosti ter hkrati omogočila varnost in urejenost prometa?




Verjamem, da je dialog med občino in krajani ključen za iskanje kompromisne rešitve. Pomembno je, da se upoštevajo mnenja in argumenti vseh vpletenih. Skupaj lahko najdemo pot, ki bo spoštovala tako potrebe sodobnega življenja kot tudi bogato tradicijo in identiteto Preserjev.




Kot je zapisal g. T. Tavčar v svojem članku ob postavitvi križa leta 2004: "Križ je znamenje, da so vedno in povsod ljudje, ki radi prispevajo in naredijo kaj za svojo skupnost." Zdaj je čas, da se ta skupnost spet združi in skupaj poišče rešitev, ki bo ohranila križ kot simbol vere, skupnosti in spoštovanja do preteklosti.

Objavite komentar

0 Komentarji